Kimchi

Kimchi

Kimchi

  • 2,5 kg kapusty pekińskiej
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól

Kapustę pokroić nasolić, wymieszać i odstawić na 2 h. Po upływie dwóch godzin, kapustę przepłukać, odsączyć na sitku. w małym garnku zagotować wodę z cukrem i mąką ryżową. tak, aby powstał „budyń”. Zdjąć z ognia odstawić.

  • 24 ząbki czosnku (pół szklanki)
  • 12 g świeżego imbiru
  • pół dużej cebuli (90 g)
  • pół szklanki sosu rybnego (125 ml)

Wszystkie te składniki zmiksować ze sobą na gładka pastę. Następnie wymieszać ją z przygotowanym wcześniej „budyniem”. Odstawić.

  • dwie garści posiekanej zielonej cebulki
  • 250 g białej rzodkwi posiekanej w słupki (ok. 2 szklanki)
  • szklanka koreańskiego chilli, a jeśli nie macie, to pół szklanki lub troszkę więcej chilli, które mamy dostępne w sklepie

Kimchi

Rzodkiew i cebulkę wymieszać z kapustą, dodać chilli i „budyń”, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w miejsce o pokojowej temperaturze na 3 dni. Ponieważ w trakcie „robienia” się kimchi bardzo intensywnie pachnie. Dlatego najlepiej włożyć je do słoika i zamknąć rurką fermentacyjną. Poniżej na zdjęciu jest mój sposób na zniwelowanie zapachu kimchi. Po trzech dniach odstawić w zimne miejsce.

Kimchi może być wykorzystywane jako dodatek do obiadu lub jako składnik zup, czy choćby nawet hot dogów.

Kimchi

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kimchi
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *