Pizza

Pizza

Pizza

Jest to podstawowy, nie raz sprawdzony przepis na włoską pizzę neapolitańską, które zawsze wychodzi 🙂

Składniki na 6-7 pizzy o wielkości ok. 28-30 cm

  • 875 g mąki pizzowej typ 00 lub typ 650
  • 520 ml letniej wody
  • 1 g drożdży instant
  • 27 g soli

W misce robota wymieszać wodę z solą i drożdżami, następnie dodać mąkę i wyrabiać 20 min. Z ciasta uformować kulki o wadze ok 220 g , przełożyć je na tacę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 8 h. Po tym czasie z ciasta formować placki (można wałkiem), posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i ulubionymi dodatkami i piec w 250 stopniach do upieczenia, czyli ok. 15, na kamieniu do pieczenia pizzy wystarczy ok. 6-7 min.

Pizza

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pizza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *