Pizza
Jest to podstawowy, nie raz sprawdzony przepis na włoską pizzę neapolitańską, które zawsze wychodzi 🙂
Składniki na 6-7 pizzy o wielkości ok. 28-30 cm
- 875 g mąki pizzowej typ 00 lub typ 650
- 520 ml letniej wody
- 1 g drożdży instant
- 27 g soli
W misce robota wymieszać wodę z solą i drożdżami, następnie dodać mąkę i wyrabiać 20 min. Z ciasta uformować kulki o wadze ok 220 g , przełożyć je na tacę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 8 h. Po tym czasie z ciasta formować placki (można wałkiem), posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i ulubionymi dodatkami i piec w 250 stopniach do upieczenia, czyli ok. 15, na kamieniu do pieczenia pizzy wystarczy ok. 6-7 min.
Podsumowanie
![recipe image](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/uploads/2014/11/DSC_0617.jpg)
Nazwa dania
Pizza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
![1star](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)