Kapuśniak

Kapuśniak

Jedna z moich ulubionych zup. Dla mnie musi być kwaśna, dlatego nie płuczę kapusty, a jedynie ją odciskam z soku, którym i tak najczęściej doprawiam na końcu zupę, żeby trafić w swój ulubiony smak kapuśniaku. Zawsze robię do niej zasmażkę na smalcu, ale co tam, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką rozpustę 🙂
 
Kapuśniak

Składniki na mniej więcej 6 porcji:

  • pół kilo kiszonej kapusty
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • 1 cebula o wadze ok. 100 g pokrojona w drobną kostkę
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki lub półplasterki
  • 1 średni korzeń pietruszki pokrojony w plasterki lub półplasterki
  • sól
  • 3 liście laurowe Appetita
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego Appetita
  • kminek Appetita(według uznania, ja lubię, więc dałam 1 łyżeczkę)
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • 2-3 łyżki mąki
  • smalec
Kapustę odcisnąć(można też przepłukać), soku nie wylewać, zostawić do końcowego doprawienia zupy. Kapustę przełożyć do niewielkiego garnka, dodać ziele angielskie, kminek i liście laurowe,zalać wodą, do wysokości kapusty i ugotować do miękkości. Jeśli  macie szybkowar, to od momentu zagotowania wystarczy 15 min. na małym ogniu.
 
Do dużego garnka włożyć pietruszkę, marchewkę i ziemniaki, zalać ok. 2 l zimnej wody, posolić i ugotować do miękkości.
 
Na patelni bez dodatku tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę(tłuszcz, który wytopi się z kiełbasy powinien w zupełności wystarczyć do podsmażenia cebuli, jeśli nie dodać trochę klarowanego masła lub smalcu), dodać cebulę i usmażyć ją na złoty kolor. 
 
Gdy kapusta i warzywa będą miękkie, połączyć je ze sobą, dodać usmażoną kiełbasę, wymieszać, posolić, popieprzyć i gotować na niedużym ogniu ok. 20 min. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, dodać mąkę, zasmażyć na złoto, dodać ok. pół szklanki zimnej wody, dokładnie rozprowadzić zasmażoną mąkę, jeśli będzie zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody i dodać zasmażkę do zupy i energicznie ją w niej rozprowadzić. Jeśli zrobią się kluchy to trzepaczką lub rózgą się ich pozbyć. Całość zagotować i jeśli trzeba doprawić sokiem z kiszonej kapusty. Gotowe! Najlepsza jest na dugi dzień, kiedy smaki się ze sobą „przegryzą”.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kapuśniak
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Kapuśniak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *