Orzechowe muffinki z migdałami

Orzechowe muffinki z migdałami

Orzechowe muffinki z migdałami


Składniki (na około 12 muffinek):

  • 2 szklanki mąki pszennej zwykłej (typ 450) – 320 g
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych i włoskich
  • garść posiekanych migdałów
  • garść posiekanych wędzonych śliwek
Orzechowe muffinki z migdałamiOrzechowe muffinki z migdałami
 

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, dodać mleko, jajka i olej i wymieszać. Ciasto jest dosyć zwarte, więc najlepiej mieszać robotem. Na koniec dodać orzechy, migdały i suszone śliwki i znów dokładnie wymieszać. Foremki do muffinów wypełnić do 2/3 ich wysokości i piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(bez termoobiegu, grzanie góra-dół).

Orzechowe muffinki z migdałami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Orzechowe muffinki z migdałami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Orzechowe muffinki z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *