Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

Przepis na chleb pszenny na drożdżach pochodzi z książki Hanny Malickiej Przysmaki wiejskiej kuchni, gdzie funkcjonuje on jako przepis na chleb wiejski, ja troszkę go zmodyfikowałam. Wyszedł smaczny i lekko puszysty. Ciekawy jest tu dodatek masła i jajek, dzięki czemu chleb ma inną konsystencję. Spróbujcie sami, polecam.

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 350 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 300 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ziaren słonecznika

Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki tortowej. Tak przygotowany rozczyn przykryj czystą ściereczką i zostawić na 15 min.

Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z solą, masłem i rozczynem. Dodaj jajka, ciasto wyrabiaj robotem na średnich obrotach przez 15 min. Przykryj je i zostaw na godzinę w cieple do wyrośnięcia.

Chleb pszenny na drożdżach

Po upływie godziny, wymieszaj ciasto z ziarnami słonecznika, następnie przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj okrągły bochenek, zrób na nim znak krzyża lub kratkę i zostaw w cieple pod ściereczką na 30 min. Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez 45 min. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chleb pszenny na drożdżach
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *