Placuszki owsiane

Placuszki owsiane

Placuszki owsiane to bardzo pożywne i zdrowe śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy lub do szkoły. Dla mnie koniecznie muszą być dżemem 🙂 Przepis od Michała Karmowskiego, z małą modyfikacją. Michał nie ubijał białek oraz użył nieco innych dodatków.

placuszki owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka (o pojemności 250 ml) płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mieszanki: rodzynki, suszone śliwki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
  • pół łyżeczki cynamonu Appetita
  • szczypta soli

placki owsiane

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać żółtka i pozostałe składniki, wymieszać. Na patelni rogrzac łyżeczkę oleju i nakładając po łyżce „ciasta”, smażyć z obu stron, aż placuszki zbrązowieją.

placuszki owsiane placuszki owsiane

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Placuszki owsiane
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *