Domowa kiełbasa drobiowa

Domowa kiełbasa drobiowa


Kolejny przepis, który jest wynikiem poszukiwania lżejszych zamienników. Poza tym, dużą zaletę nie tylko tej kiełbasy, ale wszystkich produktów domowych, jest to, ze wiemy, co jest w środku 🙂

W sklepach jest dostępna kiełbasa drobiowa, która niestety jest dosyć tłusta, a jeśli tak jak nam zależny Wam na dobrym i niskokalorycznym jedzeniu, to warto, jeśli macie odpowiedni sprzęt zrobić kiełbasę w domu. Nie  jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Należy pamiętać o paru zasadach: maszynka do napełniania jelit musi być włączona na niskie obroty, należy kontrolować stopień i prędkość wypełniania, nie pozwolić kiełbasie zwisać samowolnie z maszynki, tylko podtrzymywać ją rękoma, żeby się nie „rozkręcała”. I na koniec, należy pamiętać w którą stronę skręcamy poszczególne kiełbaski.

Dodaliśmy schabu, aby chociaż trochę tłuszczu było 🙂

Domowa kiełbasa drobiowa

Składniki:

  • 250 g mięsa z udek z kurczaka (podana waga jest bez kości)
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 400 g schabu
  • 150 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 35 soli peklującej
  • 3 łyżeczki białej gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 g pieprzu
  • jelita naturalne*

*Można kupić w sklepach mięsnych, ponoć w TESCO też są 🙂

Mięso z udek, pierś i schab zmiel na dużych oczkach maszynki. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zmiażdż w prasce do czosnku. Do zmielonego mięsa dodaj sól peklującą, pieprz i czosnek,  wymieszaj, dodaj wodę i znów wymieszaj, odstaw na minimum godzinę , a najlepiej na 24 h. Po tym czasie jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. Długość kiełbasek to już Twój wybór.

Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa.

Domowa kiełbasa drobiowa

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Domowa kiełbasa drobiowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 25 Review(s)

6 thoughts on “Domowa kiełbasa drobiowa

  1. Bede robic tylko prosze powiedziec ile kielbasek wychodzi z tego przepisu?tyle co na zdjeciu?A po parzeniu od razu wyjac z wody?

  2. Witam.Prosze powiedziec czy z tej porcji miesa wyjdzie tyle kielbasek co na zdjeciu?A po parzeniu wyjmujemy z wody czy studzimy w wodzie?

    1. Witam,
      z przepisu wychodzi tyle kiełbasek co na zdjęciu, po parzeniu wyjąć z wody (kiedyś zostawiłem w wodzie to cała sól wyszła do wody 🙂 pozdrawiam i smacznego Michał.

  3. No rewelacja.Dzis zrobilismy i probowalismy.Zwarta i wcale nie sucha.Super przepis.Zdrowych Swiat zyczymy

    1. Witam,
      Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale nie zauważyłem komentarza, przegapiłem gorczycę przy przepisywaniu przepisu z notatek, już to poprawiłem.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *