Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami chyba lubią wszyscy. Pieczone bez tłuszczu są równie smaczne.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jabłka (ok. 600 g)
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy – pół małego opakowania
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia

Drożdże wymieszaj z cukrem i jedną łyżką mąki, zalej ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 40 stopni) do wyrośnięcia na 15 min.

W międzyczasie obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę lub za pomocą robota na paseczki.

Racuchy z jabłkami

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy. Wymieszaj. Dodaj jajka, zaczyn, roztopione masło i wyrób ciasto na konsystencję taką jak na zdjęciu poniżej. Dodaj jabłka i wymieszaj. Odstaw całość na 30 min. do piekarnika (40 stopni).

Racuchy z jabłkami

Jak ciasto wyrośnie smaż racuchy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj polane miodem lub cukrem pudrem.

Możesz też upiec racuchy na płaskiej blaszce na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni po 10 minut z każdej strony. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Racuchy z jabłkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *