Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie – najlepsze! Zdecydowanie są to moje ulubione pierogi. I wydawałoby się, że ten smak znamy wszyscy od dziecka, więc dlaczego w wielu polskich restauracjach pierogi ruskie są niedobre? Ot, przykład z niedalekiej przeszłości. Zamówiłam pierogi w bistro, w którym zawsze zamawiałam, bo były dobre. Ale chyba zmienił się kucharz, bo pierogi były po prostu straszne. Ciasto grube tak, że więcej ciasta niż farszu, złe proporcje sera do ziemniaków, brak jakiejkolwiek omasty. Zwykle, pierogi z tego bistro były polane masłem lub skwarkami. Dzięki Bogu, że w farszu nie było wegety, która moim zdaniem robi pierogom ruskim(jak i wszystkim daniom) wielką krzywdę, nadając im dziwny, plastikowy posmak. A już kompletnie nie rozumiem, dlaczego pierogi „okraszane” są smażonymi pieczarkami, albo garnirowane kiełkami! Po co! Normalnie po ludzku – masło z cebulką lub samo lub (co moim zdaniem najlepiej do ruskich pasuje) skwarki, najlepiej z wędzonej słoniny. Tak więc, dziś oddajemy w Wasze ręce nasz przepis na pierogi ruskie. Proporcje sera do ziemniaków opracowywaliśmy metodą prób i błędów i uważamy, że udało nam się dojść do perfekcji:) Spośród wielu przepisów na ciasto na pierogi, które wypróbowaliśmy, ten jest zdecydowanie najlepszy.  A najlepsza do pierogów jest tzw. „dziadowska maść” 

pierogi ruskie

Składniki:

Farsz:

  • 500 g tłustego białego sera
  • 900 g ziemniaków
  • 200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
  • 200 g cebuli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • pół łyżeczki majeranku Appetita

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • 220 ml mleka
  • 100 ml wody
  • pół łyżeczki soli

Przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj z solą. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, odstaw. Słoninę pokrój w malutką kostkę i wytop na patelni, tak, aby były chrupiące, ale nie spalone i twarde. Wyjmij skwarki z patelni i podsmaż na pozostałym po nich tłuszczu cebulę na złoty kolor. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, przestudź je, a następnie zmiel razem z białym serem w maszynce do mięsa na największych oczkach. Po zmieleniu sera i ziemniaków, dodaj do miski skwarki oraz usmażoną cebulę, wymieszaj, dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku i znów wymieszaj. Farsz już masz gotowy. Teraz pora na ciasto.

pierogi ruskie

pierogi ruskie

pierogi ruskie

Masło rozpuść do płynnej konsystencji np. w mikrofalówce lub na patelni, uważaj, aby nie przypalić! W misce robota połącz ze sobą mąki, dodaj masło. Mleko z wodą zagrzej (nie gotuj!) i dodaj do miski z mąkami, dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto, takie, żeby nie lepiło się do rąk. Odstaw, niech przestygnie. Następnie podziel ciasto na cztery części. Weź jedną część i rozwałkuj  na ulubioną grubość, a pozostałe części ciasta przykryj ściereczką lub folią, aby nie wysychało.

pierogi ruskie

Z rozwałkowanego ciasta, szklanką o średnicy mniej więcej 7 – 9 cm wykrawaj krążki , nakładaj farsz i zlepiaj. Gotowe pierogi odkładaj na ściereczkę lub stolnicę posypane mąką.

pierogi ruskie

Zagotuj ok 4 – 5 l wody, posól i wrzucaj na gotującą się wodę pierogi partiami po 10 – 15 sztuk, delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia gotuj pierogi ok. 2-4 min. Jeśli pierogi chcesz podać później, po wyjęciu z garnka włóż je do miski z zimną wodą, potem przełóż za pomocą łyżki cedzakowej do innej miski, polej niewielką ilością masła lub skwarkami z tłuszczem i delikatnie zamieszaj. Dzięki temu zabiegowi nie skleją się. Gotowe! Podawaj pierogi ruskie polane masłem, skwarkami lub (co szczególnie polecam) „dziadowską maścią”

pierogi ruskie

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pierogi ruskie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *