Roladki ze schabu

Roladki ze schabu

Roladki ze schabu to dobre danie, aby ugościć nim znajomych, teściów, czy po prostu spałaszować je w rodzinnym gronie podczas zwykłego codziennego obiadu 🙂 Jest to nasza taka odchudzona wersja zrazów.

Roladki ze schabu

Składniki na 7 roladek:

  • 700 g schabu w całości
  • 70 g wędzonego sera żółtego
  • 500 g cebuli 
  • musztarda Dijon
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pół litra wody
  • masło klarowane
  • 3 suszone śliwki
  • sól 
  • pieprz Appetita
  • mąka pszenna zwykła
  • wykałaczki

Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o wadze mniej więcej 100 g. Następnie plastry rozbij, tak, jak na kotlety. Posól i odstaw.

Cebule obierz i pokrój w piórka, część cebuli – ok. 1 łyżkę pokrój  w bardzo drobną kostkę i tę część odstaw.  Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na plastry, suszone śliwki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W głębokiej patelni lub w garnku, w którym będziesz przygotowywać roladki rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i usmaż na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka . Ściągnij cebulę z patelni.

Przygotuj roladki. Każdy plaster schabu posmaruj łyżeczką musztardy Dijon, dodaj po jednym, dwóch plasterkach ogórka, posyp odrobiną sera i odrobiną posiekanej w kostkę cebuli. Następnie zawiń całość w roladkę i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtocz w odrobinie mąki i podsmaż na łyżce masła klarowanego na tej samej patelni/garnku, w którym smażyłeś/aś cebulę. Następnie zalej roladki pół litra zimnej wody, dodaj usmażoną wcześniej cebulę oraz pokrojone suszone śliwki. Gotuj, aż roladki będą miękkie, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby przed podaniem powyjmować wykałaczki. Gotowe!

Roladki ze schabu

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Roladki ze schabu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *