Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana, to chyba najprostsze ciasto świata. Szybkie ciasto, które przygotujesz w mig, nawet, jak odwiedzi Cię znienacka ciocia, teściowa itp. 🙂 Najlepsza jest na ciepło z lodami waniliowymi.

szarlotka sypana

szarlotka sypana

Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:

  • 1,5 kg jabłek
  • 150 g mąki tortowej
  • 190 g kaszy manny
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu Appetita

szarlotka sypana

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj cynamon, wymieszaj i podziel na dwie części. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia, wymieszaj ze sobą i podziel na trzy mniej więcej równe porcje.

szarlotka sypana

Tortownicę wysmaruj masłem. Na spód formy wysyp i wyrównaj jedną część mieszanki mąki, kaszy i cukru, na tym rozprowadź jedną część jabłek, przykryj i wyrównaj mieszanką suchych składników, potem znów jabłka i na koniec znów suche składniki. Na koniec, na ostatnią warstwę szarlotki zetrzyj lub pokrój w kostkę masło i piecz 45 min. w 180 stopniach. Gotowe!

szarlotka sypana

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Szarlotka sypana
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *