Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą to już klasyka, w naszej wersji ciasto jest trochę odchudzone, bo nie zawiera masła, dzięki temu kaloryczność tarty została mocno obniżona.

Tarta ze szpinakiem i fetą

Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Ciasto:

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie pół łyżeczki czosnku granulowanego Appetita
  • trochę masła do posmarowania formy

Farsz:

  • 900 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • sok z 1 cytryny
  • 7 ząbków czosnku
  • pół kostki fety
  • 3 jajka
  • sól
  • czarny pieprz Appetita

Na wierzch:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół kostki fety

Wszystkie składniki ciasta wrzuć do robota i szybko wyrób, tak, aby składniki się ze sobą połączyły. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto będzie twarde. Jak tylko zobaczysz, że zrobiła się jednolita masa. Wyjmij ciasto z robota, uformuj w kulę, zawiń w folię i zostaw na 30 min. w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotuj farsz.

Tarta ze szpinakiem i fetą

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Fetę pokrój w kostkę o boku mniej więcej 1-1,5 cm. Szpinak wrzuć na suchą patelnię z dobrym nieprzywierającym dnem, dodaj czosnek i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając odparuj całkowicie z wody, którą puści. Dodaj sok z cytryny i połowę przygotowanej fety, zamieszaj. Gdy feta się rozpuści, dopraw farsz solą i pieprzem (uważaj z solą, pamiętaj, że feta jest bardzo słona), zdejmij patelnię z ognia i wystudź szpinak, a następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

Wracamy do ciasta. Formę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na trochę większy „placek” niż forma do tarty, zawiń na wałek i delikatnie rozwiń na formie, dociśnij brzegi, jeśli trzeba nożem lub nożyczkami odetnij nadmiar ciasta na brzegach formy. Samo ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., po tym czasie wyjmij ciasto i rozsmaruj równomiernie farsz. Przygotuj „polewę”. Jajko wymieszaj dokładnie z jogurtem i wylej na farsz, na wierzchu ułóż kostki pozostałej fety. Piecz 45 min. w temperaturze 180 stopni. Tarta dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętaj, że po wyjęciu tarty trzeba chwilę odczekać z krojeniem, aby farsz, stygnąc dobrze się związał. Gotowe!

 Tarta ze szpinakiem i fetą

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta ze szpinakiem i fetą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tarta ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *