Domowa lemoniada

Domowa lemoniada

Domowa lemoniada to pewność, że nie ma w niej niechcianych składników. Możemy kontrolować ilość cukru, co jest nie bez znaczenia dla zębów i dla figury.

domowa lemoniada

Składniki:

  • 6 cytryn
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki wrzątku
  • woda mineralna niegazowana
  • listki mięty
Cytryny sparz, 5 sztuk pokrój na małe kawałki i zmiksuj razem ze skórkami na pulpę, w trakcie miksowania dodawaj po trochę zimnej wody, będą lepiej się miksować. Pulpę przecedź przez bardzo drobne sitko lub przez pieluchę tetrową lub inny podobny materiał.
 
domowa lemoniada domowa lemoniada
Cukier rozpuść w pół szklanki wrzątku, aby powstał syrop cukrowy. Z przecedzonego „soku” z cytryn powstaje coś na kształt „esencji” cytrynowej, którą rozcieńcz wodą, dodaj syrop cukrowy zamieszaj, dodaj listki mięty i plasterki cytryny. Gotowe! Esencję możesz przechowywać w lodówce kilka dni i sięgać po nią w upalne dni do przygotowania domowej lemoniady, wystarczy wtedy zrobić tylko syrop cukrowy (może być z białego cukru).
domowa lemoniada
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Domowa lemoniada
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *