Hummus z bobu

hummus z bobu

Hummus z bobu

hummus z bobuHummus z bobu to inne, nowe dla mnie zastosowanie bobu. Dobry ze świeżą bagietką, podpłomykami lub innym ulubionym pieczywem. Fajnie smakuje również w kanapkach z szynką i grana padano, gdzie spełnia rolę masła. 

hummus z bobu

Składniki:

  • 500 g surowego bobu
  • 1 łyżka jasnej pasty tahini
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • zimna woda

hummus z bobu hummus z bobu

Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Odmierz 2 szklanki obranego bobu, jeśli coś zostanie zjedz lub zostaw do posypania hummusu. Obrany bób zmiksuj na gładką masę z pastą tahini i czosnkiem, dodaj 1 lub 2 łyżki zimnej wody, zmiksuj, dopraw do smaku solą i kwaskiem cytrynowym (1 łyżeczkę rozpuść w pół szklanki zimnej wody) lub sokiem z cytryny, znów zmiksuj. Podawaj polane oliwą z listkami mięty i ziarenkami bobu.

hummus z bobu

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Hummus z bobu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Hummus z bobu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *