Kurczak tikka masala

kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala, to wbrew pozorom nie jest danie kuchni indyjskiej, lecz angielskiej, mocno inspirowane egzotyką Indii. Jedno z naszych ulubionych orientalnych potraw. 

kurczak tikka masala

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • masło klarowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Marynata:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka imbiru Appetita
  • 1 łyżeczka cynamonu Appetita
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala

Sos:

  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5-6 łyżek śmietanki słodkiej 30%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2 cm, oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj do niej pokrojonego kurczaka, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (im dłużej, tym lepiej).

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i obsmaż na nim kawałki zamarynowanego kurczaka, po czym zdejmij je z patelni. Znów rozgrzej łyżkę klarowanego masła i zeszklij na nim czosnek i cebulę, dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i mieszając smaż przez minutę. Dodaj pomidory, cukier, ocet winny, sól, świeżo mielony pieprz i zagotuj. Całość zmiksuj i dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min., aż kurczak będzie miękki.

DSC_1898

Wyłącz ognień i dodaj śmietankę do smaki, jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem, zamieszaj. Gotowe. Podawaj z ryżem (najlepiej basmati) lub pieczywem. Możesz posypać danie kolendrą lub natką pietruszki.

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kurczak tikka masala
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *