Kurczak tikka masala

kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala, to wbrew pozorom nie jest danie kuchni indyjskiej, lecz angielskiej, mocno inspirowane egzotyką Indii. Jedno z naszych ulubionych orientalnych potraw. 

kurczak tikka masala

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • masło klarowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Marynata:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka imbiru Appetita
  • 1 łyżeczka cynamonu Appetita
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala

Sos:

  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5-6 łyżek śmietanki słodkiej 30%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2 cm, oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj do niej pokrojonego kurczaka, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (im dłużej, tym lepiej).

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i obsmaż na nim kawałki zamarynowanego kurczaka, po czym zdejmij je z patelni. Znów rozgrzej łyżkę klarowanego masła i zeszklij na nim czosnek i cebulę, dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i mieszając smaż przez minutę. Dodaj pomidory, cukier, ocet winny, sól, świeżo mielony pieprz i zagotuj. Całość zmiksuj i dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min., aż kurczak będzie miękki.

DSC_1898

Wyłącz ognień i dodaj śmietankę do smaki, jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem, zamieszaj. Gotowe. Podawaj z ryżem (najlepiej basmati) lub pieczywem. Możesz posypać danie kolendrą lub natką pietruszki.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kurczak tikka masala
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *