Kartacze

Kartacze

Kartacze

Kartacze. Powiem tyle, to jest tak dobre, że żałuję, że wcześniej tego dania nie odkryliśmy. To danie typu comfortfood, i to baaardzo!!!! Koniecznie z cudowną omastą, w której muszą, po prostu MUSZĄ być skwarki. Takie danie to cheatmeal, po którym nie ma się wyrzutów sumienia, wprowadza w błogostan. Raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką rozpustę. Ja w kartaczach się po prostu zakochałam. Paszczak idealnie przyprawił farsz, który w połączeniu z ziemniaczanym ciastem i omastą wprowadziło mnie w cudowny nastrój na cały dzień 🙂

Kartacze

Składniki (na około 12 sztuk, takich jak na zdjęciu):

Na ciasto:

  • 1,4 kg surowych obranych ziemniaków
  • 600 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 4 łyżki mąki pszennej

Farsz:

  • 250 g wołowiny na gulasz
  • 250 g wieprzowiny na gulasz
  • pół łyżki majeranku 
  • 1 średnia cebula (150 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny Appetita

Na omastę:

  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • pół niedużej cebuli
  • 4 plasterki wędzonej słoniny
  • sól
  • pieprz czarny Appetita

Kartacze

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach na papkę. Jeśli masz dobry kielich miksujący możesz je zmiksować, zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu. Zmiksowane/starte na papkę ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie. Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki gotowane połącz z surowymi, dodaj skrobię oraz 4 łyżki zwykłej mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszaj, nie dodawaj soli, inaczej ziemniaki zaczną puszczać wodę i całe ciasto będzie mokre, co utrudni lepienie kartaczy.

Kartacze

Kartacze

Przygotuj farsz. Obydwa rodzaje mięsa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu połącz, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa zrób małą kulkę i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 5 min., po czym spróbuj, czy farsz jest odpowiednio doprawiony.

Kartacze

Przygotuj omastę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Boczek i słoninę pokrój w kostkę, pamiętaj, aby odciąć spód zarówno słoniny, jak i boczku, który jest twardy i niespecjalnie nadaje się do pokrojenia w kostkę, te spody możesz przechowywać kila dni w lodówce i wykorzystać do bigosu, żurku itp. oddadzą swój wędzony smak do potrawy. Słoninę wrzuć na patelnię i pozwól, aby uwolniła tłuszcz, następnie zeszklij na nim cebulę i dodaj boczek, jak wszystko ładnie na złoto się usmaży dopraw solą i pieprzem.

Z ziemniaczanego ciasta uformuj placek i napełnij go łyżeczką farszu, zamknij uformuj w kulę, po czym uformuj z niej podłużnego kartacza. Gotowe kartacze wkładaj delikatnie do gotującej się wody (2-3 litry) po 3-4 sztuki, jak wypłyną gotuj 10 min. Podawaj polane smażoną cebulką z boczkiem i słoniną. Odgrzewane też są pyszne 🙂

Kartacze

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kartacze
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *