Zupa orientalna

zupa orientalna

Zupa orientalna

Zupa orientalna, bo zostało rosołu z niedzieli 🙂

zupa orientalna

Składniki na 6-8 porcji:

  • 2 l rosołu drobiowego
  • garść świeżych kurek
  • garść świeżej fasolki szparagowej
  • 100 g pora
  • 100 g tofu
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sos chilli słodko-kwaśny
  • ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • sól
  • sos tabasco
  • olej rzepakowy
  • 300 

Kurki oczyść. Większe sztuki pokrój wzdłuż na mniejsze  kawałki. Fasolce szparagowej poobcinaj końcówki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w talarki.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć czosnek i imbir na około 1 min. na nieduży ogień, dodaj pora i kurki i smaż 5 min., dodaj wino i jak alkohol odparuje dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu chilli i kilka kropel oleju sezamowego. Przełóż to do garnka z rosołem, dodaj fasolkę i gotuj wszystko na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Dodaj dwie łyżki sosu sojowego i kilka kropel tabasco, dopraw solą jeśli trzeba. Wyłącz ogień i dodaj tofu oraz większość zielonej cebulki (zostaw trochę do dekoracji zupy na talerzach). Podawaj z makaronem. Gotowe!

Zupa orientalna

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa orientalna
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *