Muszle ze szpinakiem i kurczakiem

Muszle ze szpinakiem i kurczakiem

Muszle ze szpinakiem i kurczakiem

Muszle ze szpinakiem i kurczakiem. Proste i mega smaczne.

Muszle ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g rozmrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 150 g fety
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wina
  • sól
  • świeżo mielony zielony pieprz Appetita
  • starty ser pecorino romano do posypania gotowego dania
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g suchych muszli makaronowych (ja wykorzystałam tutaj bardzo dobrej jakości Conchiglioni Tesco Finest
  • możesz, tak jak ja polać muszle sosem szpinakowym z gorgonzolą, przepis znajdziesz tutaj

Piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Fetę również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek i smaż, aż cebula będzie miękka. Dodaj zmieloną pierś z kurczaka, zamieszaj i smaż około 10 min., dodaj szpinak i smaż około 5 min., dodaj wino i jak odparuje alkohol, dodaj fetę, zamieszaj i jak feta się rozpuści dopraw solą i zielonym pieprzem.

Muszle ze szpinakiem i kurczakiem

Przygotuj muszle. Zagotuj ok. 4 l osolonej wody, wrzuć muszle i gotuj około 15 min. odcedź i zostaw do wystygnięcia. Następnie napełnij farszem szpinakowo-kurczakowym muszle i zapiekaj 15 min. w temperaturze 190 stopni, jeśli będą lekko twardawe to przytrzymaj je kilka minut dłużej w piekarniku.

Podawaj posypane serem pecorino romano, najpyszniejsze są z sosem szpinakowym z gorgonzolą.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Muszle ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly

4 thoughts on “Muszle ze szpinakiem i kurczakiem

  1. Chyba czytacie mi w myślach, bo akurat kupiłam szpinak 🙂 Tradycyjne tagliatelle ze szpinakiem robiłam już wielokrotnie, a takie muszle to będzie całkiem niezła odmiana biorąc pod uwagę, że farsz prezentuje się smakowicie. Dodaję do zrobienia i z pewnością pochwalę się wynikiem! 🙂 Pozdrawiam

  2. Zrobiłam i muszę powiedzieć, że bardzo fajna odmiana tradycyjnego makaronu ze szpinakiem. Muszle wspaniale wypełniają się farszem, gdzie przy zwykłych wstążkach nie jest to za bardzo możliwe. Naprawdę super! Zrobiłam na wierzchu z mozarellą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *