Pierogi z kurczakiem i groszkiem

Pierogi z kurczakiem i groszkiem

Pierogi z kurczakiem i groszkiem

Pierogi z kurczakiem i groszkiem. Po niedzielnym fooding’u z małopolskimi blogerami zostało nam trochę ciasta pierogowego, więc wczoraj zakasaliśmy z Wojtkiem rękawy i ulepiliśmy takie oto pierogi. Farsz okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂 Idelane pierogi dla dzieci 🙂

Pierogi z kurczakiem i groszkiem

Składniki:

Na ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g masła
  • 110 ml mleka
  • 50 ml wody
  • ćwierć łyżeczki soli

Na farsz:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 g ziemniaków
  • 80 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 nieduża cebula
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy Appetita
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 łyżka płynnego masła
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku

Przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj, odcedź i ostudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Zagotuj litr wody, wrzuć groszek i gotuj ok. 5 min., odcedź i ostudź. Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę. Pierś umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i usmaż na złoto, dodaj, mięso, trochę soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu Appetita, zamieszaj i smaż ok. 10 min., zdejmij z ognia i ostudź.

Pierogi z kurczakiem i groszkiem

W misce wymieszaj zmielone ziemniaki, usmażoną cebulkę, zmieloną pierś z kurczaka, groszek i posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Farsz gotowy, pora przygotować ciasto. Masło rozpuść do płynnej konsystencji np. w mikrofalówce lub na patelni, uważaj, aby nie przypalić! W misce robota połącz ze sobą mąki, dodaj masło. Mleko z wodą zagrzej (nie gotuj!) i dodaj do miski z mąkami, dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto, takie, żeby nie lepiło się do rąk. Odstaw, niech przestygnie. Następnie podziel ciasto na cztery części. Weź jedną część i rozwałkuj  na ulubioną grubość, a pozostałe części ciasta przykryj ściereczką lub folią, aby nie wysychało.  Z rozwałkowanego ciasta, szklanką o średnicy mniej więcej 7 – 9 cm wykrawaj krążki , nakładaj farsz i zlepiaj. Gotowe pierogi odkładaj na ściereczkę lub stolnicę posypane mąką. Zagotuj ok 4 – 5 l wody, posól i wrzucaj na gotującą się wodę pierogi partiami po 10 – 15 sztuk, delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia gotuj pierogi ok. 2-4 min. Jeśli pierogi chcesz podać później, po wyjęciu z garnka włóż je do miski z zimną wodą, potem przełóż za pomocą łyżki cedzakowej do innej miski. Gotowe pierogi polej roztopionym masłem i posyp posypanym koperkiem. Gotowe!

Pierogi z kurczakiem i groszkiem

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pierogi z kurczakiem i groszkiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Pierogi z kurczakiem i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *