Flaki z kani

Flaki z kani

Flaki z kani

Flaki z kani. Kanie wiadomo, najlepsze panierowane i smażone, ale kiedy masz ich ponad kilogram, trudno to przejeść w takiej formie, a właśnie ponad kilogram kani zebraliśmy na pierwszej, owocnej wyprawie do lasu w tym roku. Było po prostu zatrzęsienie kani w koszyku plus jeden samotny borowik i kilka podgrzybków 🙂 A flaczki z kani, po prostu niebo w gębie 🙂 

Flaki z kani

Flaki z kani. Kanie wiadomo, najlepsze panierowane i smażone, ale kiedy masz ich ponad kilogram, trudno to przejeść w takiej formie, a właśnie ponad kilogram kani zebraliśmy na pierwszej, owocnej wyprawie do lasu w tym roku. Było po prostu zatrzęsienie kani w koszyku plus jeden samotny borowik i kilka podgrzybków 🙂 A flaczki z kani, po prostu niebo w gębie 🙂 

Flaki z kani

Składniki:

  • 900 g kani
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku Appetita
  • 3 liście laurowe Appetita
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego Appetita
  • 1 l wody
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól i świeżo mielony pieprz Appetita
  • olej rzepakowy

Kanie oczyść suchym pędzelkiem z piasku itp. i pokrój w paski. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę lub plasterki lub jak wolisz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek i imbir również obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto cebulę z czosnkiem i imbirem na złoto, dodaj warzyw i podsmażaj około 5 min. a następnie przełóż do garnka, w którym będziesz przygotowywać flaki, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i zagotuj, zmniejsz ogień i pozwól się warzywom gotować, aż zmiękną. Na patelni rozgrzej znów łyżkę oleju i wrzuć kanie, często mieszając smaż około 10 min., a następnie dodaj do garnka z gotującymi się i miękkimi warzywami. Gotuj wszystko razem na niedużym ogniu pod przykryciem około 15 min. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe!

Flaki z kani

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Flaki z kani
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *