Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to klasyczny i prosty deser, który lubią chyba wszyscy.

mus czekoladowy

 

Składniki

  • 225 g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka wódki
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 50 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

W małym garnuszku umieść czekoladę, alkohol, wodę i rozpuść w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksuj na gładko z masłem.

W międzyczasie ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijaj żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji.

mus czekoladowy

W kolejnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Ubitą dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj resztę ubitych białek i znów delikatnie wymieszaj.

Gotową masę wyłóż do małych naczynek, w których będziesz serwować mus, przykryj folią spożywczą i wkłóż do lodówki na minimum 2 h. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Mus czekoladowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *