Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to klasyk, który trzeba choć raz w życiu spróbować.  🙂

Wołowina po burgundzku

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku – rozgniecione
  • 1 świeże liście laurowe
  • 1 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w mniejsze kawałki
  • 1 duża cebula, obrane i zakwaterowani
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej burgundzkiego
  • 60 dag wołowiny – najlepiej karkówki,pokrojonej w 2-3 cm kostkę

Gulasz:

  • 3 łyżki mąki mąki
  • 15 dag boczku, pokroić w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę o boku  1 cm
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki wielkości niecałego 1 cm
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, obrane i pokrojona w ósemki
  • 2 świeże liście laurowe
  • 1 pęczka świeżego tymianku
  • Oliwa z oliwek

DSC_1962

Połącz wszystkie składniki marynaty, włóż do niej mięso i wstaw do lodówki na całą noc. Nazajutrz wyciągnij mięso z marynaty (warzywa wyrzucić a marynatę zostaw) i osusz, wymieszaj z mąką i smaż (najlepiej partiami) w głębokim rondlu na oliwie z oliwek, aż mięso się zrumieni. Rondel zdeglazuj niedużą ilością marynaty. Przełóż  mięso, wszystkie składniki gulaszu i to co zostało z deglasowania patelni do naczynia żaroodpornego albo jakiegoś garnka, który można włożyć do piekarnika, przykryj i włóż do piekarnika na 160 st C na jakieś 2,5h.

DSC_0943

Wołowina po burgundzku

 

Podsumowanie
Nazwa dania
Wołowina po burgundzku
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
5 Based on 1 Review(s)
Print Friendly

2 thoughts on “Wołowina po burgundzku

  1. pierwszy raz taką wołowinę zamówiłam w zdrowoikolorowo – sama jeszcze nie robiłam, ale skoro mam już przepis to muszę nadrobić 😉 Wygląda apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *