Mój pierwszy dżem z czerwonej porzeczki
Jeden jedyny owocujący krzak czerwonej porzeczki na działkenie. Szkoda, żeby się zmarnowało, „tyle” owoców. Ten jeden krzak dał 3 słoiki. W każdym razie zawsze wydawało mi się, że tego typu przetwory to zupełnie niepotrzebne zabieranie czasu, bo dżemy itp. nigdy nie były priorytetem. No, ale skoro krzak obrodził jako jedyny, więc grzechem byłoby te owoce wyrzucić.
Składniki:
- 800g czerwonej porzeczki(bez szypułek, czy jak to się tam zwie)
- 150g cukru żelującego
- 1 łyżka cukru
Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać porządnie. Wrzucić do gara(najlepiej z grubym dnem). Rozgnieść trochę łyżką, żeby owoce puściły sok. Przykryć i dusić około 15min. Wsypać cukier żelujący i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Zapakować do słoików i pasteryzować ok. 5 min. Jeśli będzie za mało słodkie, dodać łyżkę cukru. Odwrócić do góry dnem. Gotowe:)
właśnie się zastanawiałam co zrobić z porzeczkami 🙂 dzięki za przepis
http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Fajnie, że przepis się przydał. Wyszedł bardzo dobry, nie za kwaśny, nie za słodki. Idealnie skomponował się z muffinami czekoladowymi (wciśnięty strzykawą po upieczeniu) i z camembertem na ciepło, polecam: http://pysznoscikrola.blogspot.com/2011/07/camembert-na-ciepo.html Ave!
Do porzeczek nie daje się cukru żelującego tak jak nie daje się go do agrestu. One same w sobie są dodawane do innych owoców jako naturalny żel 😉
No chyba, że robimy dżem typu „tak wyglądam w sklepie jestem piękny i mam całe owocki” 🙂
Ale fakt. Właśnie oskubałam i robi się dżemek 🙂
Porzeczki są świetne do wszelkich przekładańców, bajaderek itd, ponieważ swoją kwaśnością łamią smak.
U mnie dodaje się je też do mięs tak jak żurawinkę
Wiem, wiem, że nie daje się cukru żelującego, ale Nika, robiłam wtedy dżem pierwszy raz w życiu i znając swojego pecha, wolałam się dodatkowo zabezpieczyć, niż, żeby miało mi nie wyjść.Generalnie dżem z porzeczki – MOC!
Ile powinnam dać cukru i cukru żelującego, jeśli mam prawie pełną (troszkę niżej od krawędzi) średniej wielkości miskę? Dżem jako taki robię pierwszy raz, ponieważ krzak w tym roku bardzo obwicie obrodził i nie mam, co zrobić z porzeczkami. Pozdrawiam, Basieńka.
Najlepiej zważyć porzeczki, zobaczyć ile producent cukru żelującego zaleca na opakowaniu i z proporcji wyliczyć ile potrzeba. Ciężko tak określić, na podstawie średniej wielkości miski. Pozdrawiam