Gulasz wieprzowo – drobiowy na winie.
Składniki:
- 60dag szynki wieprzowej
- 30dag piersi z kurczaka
- włoszczyzna
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 1,5 szklanki półwytrawnego wina czerwonego
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- chilli
- olej
Mięso wieprzowe pokroić dodać przyprawę do gulaszu i obsmażać na oleju, przełożyć do garnka, dodać starte warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażyć cebulę i dodać do reszty składników. Podlać winem. Zalać wodą, tak żeby przykryło mięso. Gotować do miękkości, dodać pokrojone mięso drobiowe, paprykę i czosnek i zagotować, żeby piersi z kurczaka zmiękły. Doprawić przyprawami do smaku.