Chleb kukurydziano – żytni na jogurcie to fajna alternanywa dla standardowego pieczywa.
Automat do wypieku chleba – fantastyczność: miesza, wyrabia, piecze. Chleb wychodzi bardzo dobry, ja wczoraj zrobiłam kukurydziano – żytni eksperyment, co prawda Mąż musiał ratować, ale wyszło bardzo smacznie.
Na śniadanie kanapki i biała kawa…
Składniki:
- 350 g mąki kukurydzianej
- 150 g otrąb żytnich
- 12 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 370 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki ciepłej wody
Do automatu wlać jogurt i wodę, dodać mąkę i otręby, drożdże, sól i cukier. Zamknąć pokrywę ustawić na program do wypieku chleba pełnoziarnistego, gramatura bochenka 2 kg, skórka średnio wypieczona. I teraz poczekać aż się zrobi.
Czy gramatura chleba ma być ustawiona na 2 kg czy na 1 kg?
Witam, 1 kg, pozdrawiam