Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to fajna przystawka na każdą okazję.

Jajka faszerowane tuńczykiem
Z podanej ilości składników spokojnie można zrobić ok. 20 sztuk, ja zrobiłam 10 sztuk z pięciu jajek, a resztę pasty zostawiłam, jako smarowidło do chleba. W bardziej dukanowskiej wersji nie dodawać majonezu, chyba, że majonez przygotowany wg. przepisu Dukana.

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem
    •  5 lub 10 jajek ugotowanych na twardo
      • Farsz:
        • żółtka
        • 1 łyżka odtłuszczonego serka homo
        • puszka tuńczyka
        • 1 łyżeczka majonezu light
        • 1/4 pęczka natki pietruszki (lub koperku lub szczypiorku)
        • pół drobno posiekanej cebuli
        • 1 pokrojony w kosteczkę ogórek kiszony
        • 4 posiekane kapary
        • sól
        • pieprz
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć je do miski. Dodać tuńczyka, ogórka, kapary, majonez, serek homo, połowę posiekanej natki pietruszki oraz cebulę (dobrze jest, już posiekaną cebulę przelać na sitku wrzątkiem i zahartować zimną wodą, nie będzie ona, wtedy tak intensywna, a nada potrawie lekko cebulowego posmaku). Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wszystko wymieszać, tak, aby uzyskać konsystencję przypominającą pastę. Połówki białek ułożyć na talerzu i nakładać farsz łyżeczką lub napakować go do woreczka, w dolnym rogu zrobić dziurkę i wyciskać pastę w zagłębienia po żółtkach. Ja tak zrobiłam, bo łyżeczką jakoś tak mi było niewygodnie. Posypać pozostałą natka pietruszki. Gotowe!
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem

4 thoughts on “Jajka faszerowane tuńczykiem

  1. W moim rodzinnym domu nie robiło się takich jajek na Wielkanoc:( Szkoda, bo dopiero w tym roku miałam okazję pierwszy raz ich posmakować w wykonaniu Męża. Bardzo mi taka przekąska podeszła, a że przymierzam się do imieninowej imprezy, więc testuję różne „przegryzałki”. Te z tuńczykiem wyszły naprawdę bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *