Jajka faszerowane tuńczykiem to fajna przystawka na każdą okazję.
Z podanej ilości składników spokojnie można zrobić ok. 20 sztuk, ja zrobiłam 10 sztuk z pięciu jajek, a resztę pasty zostawiłam, jako smarowidło do chleba. W bardziej dukanowskiej wersji nie dodawać majonezu, chyba, że majonez przygotowany wg. przepisu Dukana.
Składniki:
- 5 lub 10 jajek ugotowanych na twardo
- Farsz:
- żółtka
- 1 łyżka odtłuszczonego serka homo
- puszka tuńczyka
- 1 łyżeczka majonezu light
- 1/4 pęczka natki pietruszki (lub koperku lub szczypiorku)
- pół drobno posiekanej cebuli
- 1 pokrojony w kosteczkę ogórek kiszony
- 4 posiekane kapary
- sól
- pieprz
- Farsz:
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć je do miski. Dodać tuńczyka, ogórka, kapary, majonez, serek homo, połowę posiekanej natki pietruszki oraz cebulę (dobrze jest, już posiekaną cebulę przelać na sitku wrzątkiem i zahartować zimną wodą, nie będzie ona, wtedy tak intensywna, a nada potrawie lekko cebulowego posmaku). Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wszystko wymieszać, tak, aby uzyskać konsystencję przypominającą pastę. Połówki białek ułożyć na talerzu i nakładać farsz łyżeczką lub napakować go do woreczka, w dolnym rogu zrobić dziurkę i wyciskać pastę w zagłębienia po żółtkach. Ja tak zrobiłam, bo łyżeczką jakoś tak mi było niewygodnie. Posypać pozostałą natka pietruszki. Gotowe!
Jajka nadziewane uwielbiam o każdej porze roku 🙂
Jajka faszerowane zawsze mi się kojarzyły z wielkanocą…heheh…ale wyglądaja fajnie:)
W moim rodzinnym domu nie robiło się takich jajek na Wielkanoc:( Szkoda, bo dopiero w tym roku miałam okazję pierwszy raz ich posmakować w wykonaniu Męża. Bardzo mi taka przekąska podeszła, a że przymierzam się do imieninowej imprezy, więc testuję różne „przegryzałki”. Te z tuńczykiem wyszły naprawdę bardzo smaczne.
faszerowane jajka to coś fantastycznego-niezastąpione na każdej imprezie;)