Pyszna lekko pikantna węgierska zupa rybna Halászlé
Składniki:
- 1 kg ryb (na Węgrzech używają ryb słodkowodnych, ja miałem pstrąga i ryby morskie – morszczuk, dorsz – ponieważ nie udało mi się zakupić słodkowodnych)
- 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
- 1 papryka ostra (przywiozłem zieloną ostrą ze Słowacji) pokrojona w kostkę
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 litry wody
- sól
Rybom obciąć łby, wykroić kręgosłupy i ogony, mięso pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Do garnka wrzucić łby, płetwy, kręgosłupy, połowę z pokrojonych papryk, cebulę, pomidory, słodką paprykę, liść laurowy zalać 1l wody, dodać wino i gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić przez sito i przelać z powrotem do garnka, dodać resztę wody, dodać mięso ryb i drugą połowę papryki, gotować przez 10 min, doprawić solą.
Fantastyczna zupka! Bardzo lubie kuchnie wegierska, jest pelna wyrazistych smakow.
Cieszę się, że się podoba 🙂 taż bardzo lubię kuchnię węgierską.
Moje smaki, zupa wygląda mega apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować. Wrzuć przepis na Smakera, bo jest naprawdę oryginalny i wart wypróbowania. Jutro lecę po ryby 🙂
Pozdrawiam madziak
To miłego gotowania życzę, dziś wrzucę na smakera. pozdrawiam 😉
Bardzo smaczna propozycja! Pozdrawiam