Smaczny i prosty makaron chow mein z grzybami mun
Składniki dla 4 osób:
- 100 g makaronu chow mein
- 25 g grzybów mun
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowo – grzybowego
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1 pokrojona w piórka cebula
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki (a najlepiej szczypiorku, jak akurat pod ręką nie miałam, więc dodałam pietruszkę, co by zieloności trochę było)
- 0,5 l bulionu (najlepiej grzybowego, ja dałam kurczakowi)
- 1 łyżka oleju arachidowego
- kilka kropel oleju sezamowego
Grzyby mun, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min, następnie gotować je przez 10 min. Kurczaka pokroić na paseczki. Na rozgrzane oleje wrzucić pastę imbirową, podsmażyć jakieś pół minuty, dodać cebulę i podsmażać ok 2 min., cały czas mieszając. Dorzucić kurczaka i usmażyć na złoto, następnie dodać grzyby mun oraz wino i dusić wszystko razem przez 1h. Po upływie tego czasu dodać sos sojowo – grzybowy oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu, dorzucić do grzybów i kurczaka, wymieszać. Gotowe:)
U mnie chow mein był w ubiwgłym tygodniu. Jak ja lubię takie szybkie dania;)
A chow mein jest rewelacyjny. Pierwszy raz go kupiłam i wiem, że będzie stale obecny w szafce, by zawsze był po ręką:)