Makaronowa sałatka z kurczakiem i mandarynkami
Jest gorąco, tak, że nawet jeść za bardzo się nie chce, a dopiero stać przy garach. W planie były dziś pulpety orientalne, ale właśnie gorąco…w sklepie rzucił mi się w oczy makaron ryżowy z tapioką, na którego opakowaniu był przepis na tę sałatkę. Po nieznacznej modyfikacji powstał bardzo smaczny obiad. Składniki dla dwóch osób, ale myślę, że jako przystawka wystarczy dla czterech.
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego z tapioką (ok. połowa opakowania)
- 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 sałata lodowa
- 2 pokrojone w cząstki mandarynki
- garść prażonych pistacji i orzechów nerkowca
Dressing:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 2 łyzki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Pierś polać sosem sojowym i odstawić na 30 min. do lodówki, a następnie usmażyć i odstawić do ostygnięcia. W małej miseczce wymieszać składniki dressingu i schłodzić w lodówce. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Makaron ryżowy z tapioką przygotować według przepisu na opakowaniu. W dużej misce wymieszać makaron, kurczaka i sałatę, polać dressingiem i jeszcze raz wymieszać. Na koniec posypać uprażonymi pistacjami i orzechami nerkowca.