Prosty i smaczny przepis na sos pieczarkowy.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz (najlepiej biały)
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mąki
- pół łyżki masła
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle, dodać szklankę mleka. W drugiej szklance mleka wymieszać mąkę, dodać do pieczarek, zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Uwielbiam sos pieczarkowy jako dodatek do kaszy jęczmiennej do tego dużo dużo natki pietruszki;)
To zdecydowanie ulubiony mój sos albo na równi z koperkowym 🙂
Mamy takie samo naczynie 🙂 W moim też niedawno był sos pieczarkowy – mój ulubiony 🙂
sos pieczarkowy jest bardzo uniwersalny, pasuje do wielu potraw. A naczynie to część prezentu ślubnego:)