Klasyczna wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Składniki:
- 500 g wątroby wieprzowej
- 2 duże cebule
- 1 kwaśne jabłko
- szczypta majeranku
- 1 łyżka masła
- mąka
- mleko
- olej
- sól, pieprz
Wątrobę zalać mlekiem i moczyć co najmniej 2h (wątroba będzie mniej gorzka, bardziej delikatna i miękka). Cebulę pokroić w piórka, jabłka w szesnastki. Roztopić masło w małym garnku, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać jabłka i szczyptę majeranku, doprawić solą i pieprzem, dusić, aż jabłka zmiękną ale nie rozpadną się całkowicie. Wątrobę wyjąć z mleka, pokroić w paski, każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju (wątroby nie powinno się smażyć za długo ponieważ zrobi się twarda). Po usmażeniu posolić (nie wcześniej, bo stwardnieje), połączyć z cebulą i jabłkami.
tyle już razy czytałam o wątróbce z jabłkiem, a nigdy jej jeszcze nie spróbowałam..
Ja też dużo razy o tym czytałem i nie byłem przekonany do takiego połączenia. Zrobiłem pierwszy raz i wyszło bardzo smacznie.