Pikantny makaron z pomidorami i…….
…kiełbasą, który moja mama przygotowywała zawsze, kiedy nie bardzo miała pomysł na obiad. W oryginale nie było czosnku i świeżych pomidorów, jedynie koncentrat, moja lekka modyfikacja sprawiła, że danie zupełnie zmieniło smak, ale wydaje mi się, że na tym zyskało:)
Składniki dla 4 – 6 osób:
- 1 laska kiełbasy(ja dałam drobiową)
- 2 średnie pomidory
- 2 małe drobno posiekane cebule
- 250 g przecieru pomidorowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy (opcjonalnie, ja robiłam wszystko w woku z dobrą nieprzywierającą powłoką, więc nie dodawałam żadnego tłuszczu)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chilli
- sól i pieprz
- 200 g makaronu
- starty parmezan
- szczypta ziół prowansalskich
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z cebulą i czosnkiem, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, posolić, dodać zioła prowansalskie i chilli, przykryć i dusić ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodać ugotowany makaron, przecier i cukier, jeśli trzeba doprawić. Wszystko dobrze wymieszać i gotować jeszcze na małym ogniu jakieś 5 – 10 min. Podawać posypane parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Król powrócił 😛
jak było ??
Król powrócił:) Wakacje się udały, przygotowuję krótką fotorelację:)