Sałata lodowa ze smażoną cukinią i sosem accetino
Propozycja na lekką kolację lub jako dodatek np. do ryby duszonej w winie, którą muszę dopracować i wtedy przepis się tu pojawi:)
Składniki dla dwóch osób:
- mała główka sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki i sparzona (jeśli jej nie sparzymy zdominuje smak sałatki)
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- pół małej cukinii pokrojonej w cienkie plastry
- sól i pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sos accetino (lub ocet balsamiczny)
Sałatę lekko posolić i skropić oliwą i octem balsamicznym (ja mam taka mieszankę pół na pół w spryskiwaczu do oliwy), wymieszać razem z cebulą. Cukinię posolić, popieprzyć i obsmażyć na oliwie, odsączyć na papierowym ręczniku. Na talerzach rozłożyć sałatę z cebulą, ułożyć na niej cukinię i pomidorki, polać sosem accetino lub octem balsamicznym. Gotowe!
mniam….uwielbiam takie sałatki! A jak doda się ocet balsamiczny, to…niebo w gębie! hehe 🙂 Super!
Pozdrawiam