Wykorzystałam tutaj przepis Męża (który jest mistrzem przyrządzania wszelkiego rodzaju podrobów) i pod jego czujnym nadzorem, po raz pierwszy w życiu, udało mi się zrobić wątróbkę w sam raz, nie za surową i nie za twardą. Do tego cebula smażona na maśle z dodatkiem jabłek i późny piątkowy obiad gotowy:)
Składniki dla 4 – 6 osób:
- 500g wątroby wieprzowej
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 1 kwaśne jabłko pokrojone w „szesnastki”
- szczypta majeranku
- 1 łyżka masła
- mąka
- maggi
- mleko
- olej
- sól, pieprz
Wątrobę zalać mlekiem i moczyć co najmniej 2h (wątroba będzie mniej gorzka, bardziej delikatna i bardziej miękka). W małym garnku roztopić masło,dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać jabłka i szczyptę majeranku, doprawić solą, maggi i pieprzem, dusić, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie. Wątrobę wyjąć z mleka, pokroić w paski, każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju, do momentu, aż będzie nam odpowiadać, jednak nie za długo, ponieważ zrobi się twarda. Ja lubię dobrze wysmażoną, więc cały czas kontrolowałam, czy jest już dobra w środku i to jest chyba najlepszy sposób – ściągać kawałek, co jakiś czas i próbować. Po usmażeniu posolić (nie wcześniej, bo stwardnieje), wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć cebulę z jabłkami. Gotowe!
Witam 😉
Mam okazję zaprosic Cię na konkurs, w którym możesz wygrac 500 zł, jeśli tylko napiszesz artykuł.
Więcej na ten temat możesz znaleźć tutaj: http://akuku-akuku.blogspot.com/2011/09/konkurs.html
Serdecznie zapraszamy, zespół AKUKU.
ps. smakowite te twoje dania. 😉
Mmm,o ile sama wątróbka w daniu nie należy do moich ulubionych składników, to ta cebulka wygląda cudownie obiecująco 🙂 Pyszności serwujesz!
Dziękuję:)
witam…przepis wydaje mi sie interesujacy wiec…czas sprobowac….pozdrawiam
Proszę dać znać, jak wyszło i czy smakowało. Pozdrawiam również:)
przepis rewelacyjny…watrobka pycha..polecam
Cieszę się niezmiernie:)
wątroba wyszła superrrrr pozdrawiam
Super, cieszę się:)
wlasnie sie zabieram do zrobienia tej pysznosci bo uwielbiam watrobke ale juz samo czytanie przepisu powoduje slinotok he he
Bardzo dobra wątróbka – naprawdę polecam przepis. Fakt, że trzeba wymoczyć ją najpierw w mleku (który jest bardzo często pomijany) oraz dbanie o wygląd na talerzu (zwłaszcza tak, zdawałoby się, trudnego w wykończeniu dania) świadczy o znajomości kuchni i pasji do gotowania. Na pewno będę tu częściej zaglądać 🙂
Dziękujemy bardzo 🙂 Cieszymy się, że wątróbka smakowała. Zapraszamy do zaglądania. Pozdrawiamy serdecznie 🙂