Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta z pomidorami i mozzarellą – przepis ten znalazłam na jednym z najlepszych polskich blogów kulinarnych u Komarki. Ja użyłam innego typu mozzarelli, takiej jak do pizzy, a nie kulek, bo akurat taką miałam na stanie, dołożyłam jeszcze cukinię, bo zostało mi pół z innej potrawy. Zdecydowałam się na otrębowy spód, żeby trochę przyoszczędzić na węglowodanach, skoro i tak tona mozzarelli tu jest. Tarta jest pyszna, karmelizowana cebula idealnie się tutaj komponuje z pozostałymi składnikami. No, ale jak już wspomniałam, ze względu na ilość sera, jeden kawałek w zupełności wystarczy, choć nie powiem, kusi oj kusi tarta teraz, stojąc na stole:)

Składniki na formę o średnicy 28 cm:

Spód:

  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homo 
  • 3 żółtka
  • 3 białka ubite na pianę, 
  • sól, pieprz  

Wypełnienie:

  • 5 dużych pomidorów
  • ok. 40 dag mozzarelli pokrojonej w grube plastry
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • opcjonalnie pół cukinii pokrojonej w plastry 
Wszystkie składniki na spód wymieszać (z wyjątkiem ubitych białek). Po uzyskaniu jednolitej masy dodać sól i pieprz. Na końcu dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Masę otrębową wylać na formę do tarty i wygładzić łyżką. Piec 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Pomidory przekroić na pół, ułożyć w niskim naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry, posolić, skropić oliwą i zapiekać w piekarniku przez 10 min. W tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć cebulę, aż będzie miękka, dodać cukier i smażyć, aż się zacznie się karmelizować.
Na upieczonym spodzie ułożyć karmelizowaną cebulę i na przemian pomidory, mozzarellę i cukinię. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić. Gotowe!

4 thoughts on “Tarta z pomidorami i mozzarellą

  1. Ja z takim zapytaniem 🙂 Ponieważ mam ochotę zrobić tartę z wykorzystaniem Twojego ciasta na babski wigilijny wieczór, a że nigdy nie próbowałam na otrębowym cieście, to chciałam się dowiedzieć, czy ciasto to dalece odbiega od 'oryginału’? Wiem, że smak zapewne (jak to przy otrębach), ale chodzi mi głównie o kruchość i konsystencję, czy się nie rozpada, czy da się normalnie kroić? Czekam na wieści, pozdrawiam 🙂
    Mania R.

    1. Maniu, ciasto normalnie da się kroić, nie zdarzyło mi się, żeby się rozpadało. Jeśli chodzi o kruchość, to przypomina ciasto na pizzę. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *