Buraki z papryką – przepis

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 0,6 kg cebuli pokrojonej w kostkę
  • 0,6 kg czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Buraki z papryką

Buraki umyć, nie obierać i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szklankę octu, szklankę oleju, szklankę cukru i szklankę wody zmieszać w garnku, dodać cebulę i paprykę, zagotować i gotować 5 min, ostudzić trochę i dodać do buraków, wymieszać, dodać sól, kminek i pieprz, wymieszać, nakładać do słoików i pasteryzować około 15 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *