Pulpety orientalne

Kolejny przepis dr. Dukana. Bez tłuszczu – samo mięso:) Jak dobrze się sprężyć to mamy obiad w 30 – 40 min.

Pulpety orientalne

Składniki dla 2 – 4 osób:

  • 500 g chudego mięsa mielonego (najlepiej cielęciny, ja dałam pierś z kurczaka)
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty imbirowej 
  • sól, pieprz
Mięso wymieszać z cebulą, posolić, popieprzyć, uformować małe kulki, które następnie obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można użyć odrobinę oliwy). Pulpety zalać wodą, tak żeby je prawie zakryć, dodać pozostałe składniki i gotować 20 min. na małym ogniu. Gotowe!
Pulpety orientalne

2 thoughts on “Pulpety orientalne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *