Kolejny przepis dr. Dukana. Bez tłuszczu – samo mięso:) Jak dobrze się sprężyć to mamy obiad w 30 – 40 min.
Składniki dla 2 – 4 osób:
- 500 g chudego mięsa mielonego (najlepiej cielęciny, ja dałam pierś z kurczaka)
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty imbirowej
- sól, pieprz
Mięso wymieszać z cebulą, posolić, popieprzyć, uformować małe kulki, które następnie obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można użyć odrobinę oliwy). Pulpety zalać wodą, tak żeby je prawie zakryć, dodać pozostałe składniki i gotować 20 min. na małym ogniu. Gotowe!
Przed świętami przyda się mała dieta 🙂
No dokładnie, trochę na tłuszczu trzeba przyoszczędzić, szczególnie po szalonym polskim tygodniu:)