Rosół z lanym ciastem – przepis

Składniki:

Rosół:

  • 1 porcja rosołowa ( moja miał 60 dag)
  • 35 dag wołowiny ( użyłem antrykotu)
  • 35 dag wieprzowiny ( użyłem szynki)
  • 1 główka czosnku przecięta na pól
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 l wody
  • sól, pieprz

Lane ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • mąka – 4-6 łyżek
  • szczypta soli
Rosół z lanym ciastem

Wszystkie składniki wrzucić do garnka, lekko posolić i popieprzyć, zalać zimną wodą i zagotować, ściągnąć „szumowiny”, gotować na małym ogniu 2-3 godzin. Wyciągnąć wszystko z rosołu, doprawić solą i pieprzem, jeżeli rosół jest zbyt intensywny – rozcieńczyć wodą, mięso i marchewkę można dodać do rosołu. Lane ciasto: jajko wbić do miski, dodać wodę i sól, dodawać po łyżce mąkę ciągle mieszając do czasu aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję (jak ciasto będzie rzadkie to kluski będą cienkie i małe, a jak gęste jak śmietana to będziemy mieli duże kluski ) wlewać ( tutaj z wielkością strumienia którym będziemy wlewać do rosołu jest tak samo jak z gęstością – cienki strumień mniejsze kluski, grubszy – większe kluski) do gotującego rosołu i gotować około 4 min.

4 thoughts on “Rosół z lanym ciastem – przepis

  1. Dobrze, że mam akurat w domu rosół, bo po tym wpisie nabrałam strasznej ochoty. U mnie mistrzem rosołu jest mój chłopak, tak się wyszkolił, że robi lepsze niż nasze mamy i babcie razem wzięte;)

    1. Super, że Twój chłopak robi fantastyczny, nie ma nic lepszego, niż dobrze gotujący mężczyzna, choćby umiał tylko jedną potrawę 🙂 Pozdrawiamy serdecznie – Ania i Michał 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *