Żurek na kiełbasie z maślanka – przepis

Składniki:

  • 2 l wody
  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l zakwasu przepis na zakwas tu
  • garść namoczonych suszonych grzybów
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Żurek na kiełbasie z maślanka - przepis

Kiełbasę pokroić ( ja kroję białą w talarki a resztę w kostkę ), zalać wodą, dodać kminek, grzyby, majeranek, gotować 15 min ( jeżeli ktoś lubi żurek z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w to niech teraz doda ziemniaki ) dodać zakwas, chrzan, zagotować. Mąkę dodać do maślanki, dobrze rozmieszać i dodać do żurku, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Ja tym razem podałem z gniecionymi ziemniakami i jajkiem.

One thought on “Żurek na kiełbasie z maślanka – przepis

  1. ooo fajny przepis, skorzytsam na pewno, co do kielbasy, etz fajnie, ze mozna pomieszac je, ja osttanio kupowalam biala od kani byla spoko, wiec moze dodam, co do jajjek to lubie te od augustyniaka jakos:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *