Bezmięsności dzień drugi, tylko serek homo, sałatki i zupa ogórkowa:), która ma chyba tyle samo wersji co pomidorówka – każdy przygotowuje ją inaczej. Dla mnie ogórkowa jest zaraz po rosole numerem 1, co prawd zawsze robię ją bardziej treściwą, ale ta też jest bardzo smaczna.Przepis znaleziony w książce Zupy i sosy.
Składniki:
- 5 średnich ogórków kiszonych, startych na tarce na małych oczkach
- 7 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- po 1 marchewce, pietruszce i selerze pokrojonych w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka soku z kiszonych
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę wrzucić do gara, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać ogórki oraz mąkę rozprowadzoną śmietaną i sokiem z ogórków z dodatkiem ok 2 łyżek gorącej zupy, wlać do gara i dobrze zamieszać. Zagotować. Gotowe!
Bardzo dobra zupa ogórkowa. Ja aby uniknąć, tarcia ogórków dałem przecier ogórkowy z Pińczowa. Zupa wyszła dobra i szybko gotowa. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że smakowała. Polecam się na przyszłość. Pozdrawiam 🙂