Pasty rybne nie należą do moich ulubionych śniadaniowych pyszności, ale Pasta z makreli Małgosi wyhaczona w piątkowy wieczór, od razu mi się spodobała i po małych modyfikacjach znalazła się na mym stole w sobotni poranek.
Składniki na dwu – lub czteroosobowe śniadanie:
- 1 makrela wędzona o wadze ok. 300g
- 1 mała marynowana papryczka jalapeño pokrojona w małą kostkę
- pół świeżej czerwonej papryki – również pokrojonej w kostkę
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- ok. 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Makrelę za pomocą dwóch widelców otworzyć, wyjąć kręgosłup, mięso oddzielać od skóry, usuwając ości. Mięso przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki oraz majonez, posolić, popieprzyć i delikatnie wymieszać. Gotowe!
oj, tak my też takie bardzo lubimy 🙂
taka pasta posmakowałaby mojej Mamie;)
Super, uwielbiam takie pasty z makrelą 🙂