Z okazji zbliżających się Świąt postanowiłem pierwszy raz w życiu upiec pierniki i oto efekt:
Składniki na około 50 szt:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- jako wymieszane z wodą (pół na pół) do smarowania pierników
Lukier jogurtowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu
Masło, miód i cukier puder lekko podgrzać, gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawić do lekkiego przechłodzenia. Do masy dodać jajko, rozpuszczoną w łyżce letniej wody sodę, przyprawę do piernika i przesianą przez sito mąkę. Całość wyrobić mikserem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż 10 min. Przygotowane ciasto lekko schłodzić (nie w lodówce), wyłożyć n oproszona mąka stolnicę, rozwałkować na cienki placek, wyciąć pierniki, każdy posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą (można też w środek piernika wcisnąć połówkę orzecha lub migdał), ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż się lekko zrumienią (około 10 – 12 min),
Lukier:
Jogurt dodać do cukru i mieszać aż powstanie jednolita masa, tak przygotowanym lukrem posmarować pierniki, poczekać aż lukier stwardnieje.
Takiego lukru jeszcze nie robiłam. Śliczne te pierniczki;) Aż czuć zapach świąt;)
Wesołych Świąt!:)
Wszystkiego dobrego na święta.
Niezapomnianych chwil i smaków;-)
A pierniczki prześliczne.
Zainteresował mnie ten jogurtowy lukier, muszę wypróbować przy najbliższej okazji czym różni się w smaku od tego z wodą.
Lukru na jogurcie jeszcze nie robiłam, muszę spróbować.
Ja po prostu nie przepadam za surowym białkiem na którym najczęściej robi się lukier :0