Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami
Składniki:
- 40 dag soczewicy
- wywar (ja użyłem drobiowego)
- włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera – pokrojona w kostkę
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku roztarte z solą lub przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- czerwona papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki kminku
- szczypta curry
- sól, pieprz
Kluski csipetke:
- 1 jajko
- 12-20 dag mąki (w zależności jak duże jest jajko)
- szczypta soli
Warzywa, soczewicę i przyprawy wrzucić do wywaru, gotować około 15-20 min aż soczewica zmięknie, dodać czosnek, przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Kluski: zagnieść ciasto z jajka,mąki, ( ma być elastyczne i takie żeby można było formować spłaszczone kulki), doprawić solą. Formować kuleczki, spłaszczać je( ja robię wałeczek z ciasta i tnę go nożyczkami nad zupą) i dodawać do gotującej wody, gotować 5 minut od czasu wypłynięcia.
Pychotka.
🙂
Będę robić podobną w przyszłym tygodniu. Juz zaopatrzyłam się w soczewicę;)
Ja będę robił trochę inną jeszcze 🙂
Zupa z soczewicy i do tego kluski? Pychota! Bardzo rozgrzewająca propozycja 🙂