Danie powstało w ramach wspólnego gotowania z Panną Malwinną, Emmą, Emilią, Anią, Pluskotką i Anią w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Przepis na harrisę dodam w najbielszym czasie.
Składniki dla 4 – 6 osób:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula , pokrojona w plasterki
- 20 dag piersi z kurczaka , pokrojone w kostkę
- kawałek startego świeżego korzenia imbiru
- 1-2 łyżki harissy
- 10 szt. suszonych moreli, pokrojonych w paski
- puszka ciecierzycy
- 20 dag kuskusu
- 300 ml gorącego bulionu z kurczaka
- garść posiekanej kolendry (do podania)
Na oliwie przez 1 – 2 minuty przesmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć przez 7 – 10 min.Imbir wymieszać z harissą, dodać do kurczaka i gotować jeszcze przez 1 min. Następnie
dodać morele, ciecierzycę i kuskus oraz bulion. Przykryć wszystko pokrywką i pozostawić, do momentu, aż kuskus zmięknie, po czym rozdrobnić go widelcem. Podawać posypać kolendra lub natką pietruszki. Ja dodałem jeszcze jogurt do podania.
Hihi, napisałeś w „najbielszym” czasie. Czyżbyś miał na myśli zimę? 🙂 To chyba przez ten bielutki jogurt. 🙂
Wygląda świetnie, jeszcze się nie spotkałam z takim daniem, a jak ono się nazywa…? 🙂
Hmm, ciekawy pomysł z tym jogurtem. Danie było dosyć suche, więc czemu nie.
Jogurt może nieco złagodzić smak, dobry pomysł! Ja po zjedzeniu koko maroko wypiłam szklankę kefiru, który najlepiej neutralizuje pieczenie z ustach. Pozdrawiam
Nieźle to wygląda. Aż u mnie zapachniało.
ja pokroiłam morele na mniejsze kawałki. ciekawa jestem, jak smakuje z takimi w całości 🙂
dziękuję za wspólne gotowanie!
Pluskotka – wydaje mi się, że jeszcze będzie zima, Dobromiła – danie było dla mnie trochę suche więc dodałem 300 ml wody a nie 200 ml i jogurt, Emma część moreli pokroiłem na mniejsze kawałki
Michał w Kuchni na wzgórzu wyczytałam, ze wygrałeś Zimowe Smakowisko – gratuluję! Pochwal się jaką potrawą udało Ci się oczarować smakoszy 🙂
No to wydało się, tak wygrałem tu jest link do menu wszystkich uczestników http://smaker.pl/smakowisko/news/uczestnicy-zimowego-smakowiska-zdradzaja-menu,1756664
Gratuluję:)
Ta zupa krem Werona szczególnie mnie interesuje, jakie były składniki?
Ta zupa to jest krem jarzynowy z marchewki, pietruszki, pora i selera z parmezanem, gałką muszkatową, śmietaną i żółtkami.
Musi być pyszna 🙂
fajne danie:)
…ależ pięknie wygląda…wiesz, przyrządzę tego kurczaczka na niedzielny obiad, ale zamienię kolendrę na natkę pietruszki…:)
Serdeczności!
Ja też najczęściej zamieniam kolendrę na pietruszkę 🙂