Zupa serowa

Zupa serowa

Zupa z serków topionych – tania, o płynnej konsystencji, co pozwala na zapakowanie jej do termosu i zabranie do pracy. W przerwie pomiędzy jednym telefonem a drugim i wypełnianiem papierzysk wspaniale rozgrzewa, szczególnie, kiedy tak, jak u mnie szału z ciepłem w biurze nie ma.

Gotując jakiś czas temu krem warzywny, bardzo posmakowało mi dodanie do zupy podsmażonych na maśle warzyw. W przypadku tej zupy postanowiłam trochę w kwestii podsmażania warzyw poeksperymentować.Ponieważ składniki na tę zupę kosztowały coś ok. 10 zł, dodaję ją do akcji „Obiadowanie za ostatni grosz” i „Jadłodajnia studencka„, a z racji tego, że wspaniale rozgrzewa i poprawia humor do akcji II Zimowy Festiwal Zupy.

Składniki dla 4 – 6 osób:
Zupa serowa
  • 1 cebula – przekrojona na pół
  • 1 duża marchewka – pokrojona w plasterki
  • pół dużej pietruszki – również pokrojonej w plasterki
  • kawałek pokrojonego w kostkę selera
  • pół pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kremowe serki topione
  • 10 dag wędzonej szynki – pokrojonej w kostkę
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta curry
  • pół pokrojonej suszonej papryczki chilli – razem z pestkami – lub po prostu dużo pieprzu, żeby zupa była pikantna
  • sól – dużo, zupa chłonie sól, jak żurek
  • pieprz
  • szczypta suszonego koperku
Cebulę podsmażyć na suchej patelni, jak do rosołu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę, pietruszkę i selera, dodać masło oraz pora i smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy, zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa będą miękkie. W szybkowarze wystarczy 10 min. od momentu zamknięcia.
Gdy warzywa będą już miękkie „wyłowić” je łyżką cedzakową. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone serki topione i na małym ogniu często mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć szynkę i dodać do zupy.
Czas na doprawianie: sól – tak, jak napisałam wyżej, trzeba jej sporo dodać, ale nie przesadzić – wiadomo, gałka muszkatołowa, curry, imbir, papryczka chilli, pieprz – ostrożnie, bo chilli jest bardzo ostre i na koniec suszony koperek. Chwilę jeszcze pogotować zupę na małym ogniu. Gotowe!

18 thoughts on “Zupa serowa

  1. zypa pyszna tylko ja daje jeszcze ziemniaki by zaspokoic głód bo bez to troche jałowa i bardziej pasuje jako przystawka i wywar robię z młodego gołąbka
    a do tego koperek, marchewka ,czosnek ,cebule w całosci tylko opalam ją nad ogniem najpierw co daje niesamowity smak serek topie i troche smietanki 18% i palce lizać polecam

    1. Nie wiem, ile mają gramów, ale ja użyłam tych standardowych serków w kostkach, te podłużne np. Hochland też mogą być, bo mają tyle samo gramów , co kostki. Na pewno nie mogą być serki trójkąciki, bo będzie ich za mało.

  2. Witam mam takie pytanie, „Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. „. A gotować w czym jakiś bulion czy woda i ile jej ma być? 😉

    1. Witam:) Wszystkie te składniki wrzucić do zimnej wody ok. 1,5l – jeśli wywar będzie zbyt intensywny, wtedy należy rozcieńczyć go wodą. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *