Zupa z serków topionych – tania, o płynnej konsystencji, co pozwala na zapakowanie jej do termosu i zabranie do pracy. W przerwie pomiędzy jednym telefonem a drugim i wypełnianiem papierzysk wspaniale rozgrzewa, szczególnie, kiedy tak, jak u mnie szału z ciepłem w biurze nie ma.
Gotując jakiś czas temu krem warzywny, bardzo posmakowało mi dodanie do zupy podsmażonych na maśle warzyw. W przypadku tej zupy postanowiłam trochę w kwestii podsmażania warzyw poeksperymentować.Ponieważ składniki na tę zupę kosztowały coś ok. 10 zł, dodaję ją do akcji „Obiadowanie za ostatni grosz” i „Jadłodajnia studencka„, a z racji tego, że wspaniale rozgrzewa i poprawia humor do akcji II Zimowy Festiwal Zupy.
Składniki dla 4 – 6 osób:
- 1 cebula – przekrojona na pół
- 1 duża marchewka – pokrojona w plasterki
- pół dużej pietruszki – również pokrojonej w plasterki
- kawałek pokrojonego w kostkę selera
- pół pora pokrojonego w talarki
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki masła
- pęczek natki pietruszki
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 kremowe serki topione
- 10 dag wędzonej szynki – pokrojonej w kostkę
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta curry
- pół pokrojonej suszonej papryczki chilli – razem z pestkami – lub po prostu dużo pieprzu, żeby zupa była pikantna
- sól – dużo, zupa chłonie sól, jak żurek
- pieprz
- szczypta suszonego koperku
Cebulę podsmażyć na suchej patelni, jak do rosołu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę, pietruszkę i selera, dodać masło oraz pora i smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy, zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa będą miękkie. W szybkowarze wystarczy 10 min. od momentu zamknięcia.
Gdy warzywa będą już miękkie „wyłowić” je łyżką cedzakową. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone serki topione i na małym ogniu często mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć szynkę i dodać do zupy.
Czas na doprawianie: sól – tak, jak napisałam wyżej, trzeba jej sporo dodać, ale nie przesadzić – wiadomo, gałka muszkatołowa, curry, imbir, papryczka chilli, pieprz – ostrożnie, bo chilli jest bardzo ostre i na koniec suszony koperek. Chwilę jeszcze pogotować zupę na małym ogniu. Gotowe!
Urocze 🙂 Nie tylko serduszko co i melodia składników, na czele z oczywiście pysznym finałem 🙂
A ja sie wciaz zastanawiam: zrobic czy nie? Bo serkow topionych nie lubie, ale moze w zupie mi podejda?
Ja serki topione mogłabym jeść tonami:)
nie jadłam jeszcze takiej serkowej 😉
Ludzie demonizuja zupe z serkow topionych a ja tam czasem mam na taka ochopte . Fajnie podkrecilas smak zupy imbirem i curry.
lubię ;]
bardzo lubię!
Jak dla mnie fantastyczna;-)
zupy z dodatkiem serków topionych są pyszne!
zupka pychotka!
Uwielbiam dodatek serka w zupie, robię krupnik z dodatkiem serka i moja mała się nim zajada 🙂 Pysznie Ci wyszło.
zypa pyszna tylko ja daje jeszcze ziemniaki by zaspokoic głód bo bez to troche jałowa i bardziej pasuje jako przystawka i wywar robię z młodego gołąbka
a do tego koperek, marchewka ,czosnek ,cebule w całosci tylko opalam ją nad ogniem najpierw co daje niesamowity smak serek topie i troche smietanki 18% i palce lizać polecam
Świetna wersja, brzmi niesamowicie smacznie, na pewno wypróbuję:))))
Po ile gramów mają być te serki topione?
Nie wiem, ile mają gramów, ale ja użyłam tych standardowych serków w kostkach, te podłużne np. Hochland też mogą być, bo mają tyle samo gramów , co kostki. Na pewno nie mogą być serki trójkąciki, bo będzie ich za mało.
Witam mam takie pytanie, „Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. „. A gotować w czym jakiś bulion czy woda i ile jej ma być? 😉
Witam:) Wszystkie te składniki wrzucić do zimnej wody ok. 1,5l – jeśli wywar będzie zbyt intensywny, wtedy należy rozcieńczyć go wodą. Pozdrawiam
Świetna Zupka na zimowe wieczory 😛 🙂
Pyszna zupka na chłodne zimowe wieczory :))