Na zakończenie akcji japońskiej przygotowaliśmy omurice, czyli japoński omlet z farszem z ryżu, kurczaka. Omurice przygotowały również:
Mirabelka,
Farsz:
- 130g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
- ¼ cebuli pokrojone w kostkę (70g)
- 4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 30g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka
Omlet:
- 4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)
- 2 łyżeczki śmietany kremówki
- 200g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
- ½ kostki rosołowej
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżka ketchupu
- 1 liść laurowy
- oliwa z oliwek
- 280g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak żeby wody nie było za dużo)
Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić, dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć po czym dodać pieczarki, po chwili dodać białe wino, pomidory z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, po chwili dodać zielony groszek podgrzewać kilka minut aż nadzienie się zredukuje, doprawić, dodać ryż, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać aż się jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem tak żeby przyłożyć omlet na talerz, podawać sałatką i ketchupem.
pyszne konce macie 😉
Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂 dziękuję za wspólne gotowanie.
Mam prośbę, bo jak zwykle przegapiłam koniec akcji… dodałbyś mnie do podsumowania? Z góry dziękuję bardzo 🙂
Ja też nie dodałem przepisu na mikserze, bo mikser wziął mi wcześniejszy przepis a tego nie 🙂 dodam Cię w podsumowaniu 🙂
Jaki elegancki szlaczek z ketchupu 🙂
Ja też prosiłabym o dopisaniu mojego wpisu do podsumowania;)
Dopiszę 🙂
Dziwne „sformatowałeś” te składniki w przepisie :. Bardzo ładny wyszedł Ci omlecik.
I, ha! A ja dodałam przepis 🙂 Zdążyłam 🙂
bardzo interesujące i apetyczne danie:)
Ależ zgrabny, ja przesadziłam z ilością farszu na centymetr kwadratowy omletu. 🙂
Ależ zgrabny, ja przesadziłam z ilością farszu na centymetr kwadratowy omletu. 🙂
Pyszny 😀 Dzięki za wspólne gotowanie 🙂
omurice -> omu RICE -> RYŻ bez ryżu? o_O
Jak beż ryżu jak na ostatniej pozycji jest wpisane: 280g Ryżu gotowanego na parze?