Uwielbiam taki żurek na serwatce, a taki robię zawsze na Wielkanoc.
Składniki:
- 1,5 l serwatki
- 0,5 l wody
- 2 laski wędzonej kiełbasy albo 30 dag wędzonki pokrojonej w kostkę
- 2 laski białej kiełbasy pokrojonej w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- łyżeczka majeranku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka kiści laurowych
- 3 większe ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki śmietana
- 2 łyżki mąki
- sól pieprz
- ewentualnie 1/2 szklanki zakwasu na żurek i 0,5 szklanki śmietanki 30%
Kiełbasę (albo wędzonkę) podsmażyć, dodać cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie, serwatkę wlać do garnka, dodać kiełbasę z cebulą, białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, ziemniaki, gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną, zabielić śmietaną z mąką, dodać czosnek, zagotować, jeśli żurek jest dla kogoś za kwaśny rozcieńczyć wodą i doprawić solą i pieprzem. Tym razem dodałem wodę, trochę zakwasu i trochę słodkiej śmietanki. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.
Podsumowanie
Nazwa dania
Wielkanocny żurek na serwatce.
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
4 Review(s) Based on
mmm wygląda przepysznie!
Słyszałam, że można robić właśnie na serwatce żurek, ale jakoś wyleciało mi z głowy. U Ciebie świetnie się prezentuje i śliczne foty! 🙂
O, widzę, że u Ciebie też był żurek w chlebku 🙂 pycha.
wygląda pięknie – podanie godne mistrza.
Taki żurek kojarzy mi się z rodzinnymi wyjazdami, zawsze w knajpach zamawiałam żurek w chlebie:) Pycha
pięknie podane
Bardzo lubię żurek, elegancko zaserwowane 🙂
no pycha 😉
Łał, jakie ładne zdjęcia. Zawsze się zastanawiam czy miseczki robicie z chleba kupionego czy sami pieczecie. I czy ów miseczka nie rozlatuje się pod wpływem wilgoci?
Witam, dzięki za komplement, miseczki robiłem z dużych bułek ze sklepu (nie przemokły) Pozdrawiam 🙂
Witam. Pozwoliłem sobie wykorzystać Twój żurek jako inspirację. Wyszedł pyszny! Gratuluję smaku. (http://bezchemii.blogspot.com/2013/09/barszcz-biay-na-serwatce.html)
Pozdrawiam.
Cieszę się, że żurek smakował i dzięki za wypróbowanie przepisu 🙂