Uwielbiam taki żurek na serwatce, a taki robię zawsze na Wielkanoc.
Składniki:
- 1,5 l serwatki
- 0,5 l wody
- 2 laski wędzonej kiełbasy albo 30 dag wędzonki pokrojonej w kostkę
- 2 laski białej kiełbasy pokrojonej w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- łyżeczka majeranku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka kiści laurowych
- 3 większe ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki śmietana
- 2 łyżki mąki
- sól pieprz
- ewentualnie 1/2 szklanki zakwasu na żurek i 0,5 szklanki śmietanki 30%
Kiełbasę (albo wędzonkę) podsmażyć, dodać cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie, serwatkę wlać do garnka, dodać kiełbasę z cebulą, białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, ziemniaki, gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną, zabielić śmietaną z mąką, dodać czosnek, zagotować, jeśli żurek jest dla kogoś za kwaśny rozcieńczyć wodą i doprawić solą i pieprzem. Tym razem dodałem wodę, trochę zakwasu i trochę słodkiej śmietanki. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.
Podsumowanie

Nazwa dania
Wielkanocny żurek na serwatce.
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena





mmm wygląda przepysznie!
Słyszałam, że można robić właśnie na serwatce żurek, ale jakoś wyleciało mi z głowy. U Ciebie świetnie się prezentuje i śliczne foty! 🙂
O, widzę, że u Ciebie też był żurek w chlebku 🙂 pycha.
wygląda pięknie – podanie godne mistrza.
Taki żurek kojarzy mi się z rodzinnymi wyjazdami, zawsze w knajpach zamawiałam żurek w chlebie:) Pycha
pięknie podane
Bardzo lubię żurek, elegancko zaserwowane 🙂
no pycha 😉
Łał, jakie ładne zdjęcia. Zawsze się zastanawiam czy miseczki robicie z chleba kupionego czy sami pieczecie. I czy ów miseczka nie rozlatuje się pod wpływem wilgoci?
Witam, dzięki za komplement, miseczki robiłem z dużych bułek ze sklepu (nie przemokły) Pozdrawiam 🙂
Witam. Pozwoliłem sobie wykorzystać Twój żurek jako inspirację. Wyszedł pyszny! Gratuluję smaku. (http://bezchemii.blogspot.com/2013/09/barszcz-biay-na-serwatce.html)
Pozdrawiam.
Cieszę się, że żurek smakował i dzięki za wypróbowanie przepisu 🙂