Żurek na serwatce

Uwielbiam taki żurek na serwatce, a taki robię zawsze na Wielkanoc.

Wielkanocny żurek na serwatce

Składniki:

  • 1,5 l serwatki
  • 0,5 l wody
  • 2 laski wędzonej kiełbasy  albo 30 dag wędzonki pokrojonej w kostkę
  • 2 laski białej kiełbasy pokrojonej w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka kiści laurowych
  • 3 większe ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki śmietana
  • 2 łyżki mąki
  • sól pieprz
  • ewentualnie 1/2 szklanki zakwasu na żurek i 0,5 szklanki śmietanki 30%
Wielkanocny żurek na serwatce

Kiełbasę (albo wędzonkę) podsmażyć, dodać cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie, serwatkę wlać do garnka, dodać kiełbasę z cebulą, białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, ziemniaki, gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną, zabielić śmietaną z mąką, dodać czosnek, zagotować, jeśli żurek jest dla kogoś za kwaśny rozcieńczyć wodą i doprawić solą i pieprzem. Tym razem dodałem wodę, trochę zakwasu  i trochę słodkiej śmietanki. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.

Wielkanocny żurek na serwatce
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Wielkanocny żurek na serwatce.
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

12 thoughts on “Żurek na serwatce

  1. Słyszałam, że można robić właśnie na serwatce żurek, ale jakoś wyleciało mi z głowy. U Ciebie świetnie się prezentuje i śliczne foty! 🙂

  2. Łał, jakie ładne zdjęcia. Zawsze się zastanawiam czy miseczki robicie z chleba kupionego czy sami pieczecie. I czy ów miseczka nie rozlatuje się pod wpływem wilgoci?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *