Dzisiaj w składzie:
Kabka, Wiera, Shinju, Mopsik, Panna Malwinna, Maggie, Emma, Ania D, Chantel, Lejdi – ugotowaliśmy crumble 🙂
- 35 dag oczyszczonego i pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru
- obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłko
- 40 dag truskawek pokrojonych na połówki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki rumu
Kruszonka:
- 12 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek masła
- 1 łyżka płatków migdałowych
Masło roztopić na patelni, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż powstanie karmel, dodać rabarbar i jabłko, smażyć mieszając około 1 minuty, dodać rum, podpalić i flambirować aż rum się wypali, jeśli owoce puściły dużo soku to chwilę jeszcze podgrzewać żeby zredukować nadmiar wody, zdjąć z ognia, dodać truskawki i wymieszać, przełożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Kruszonka: połączyć wszystkie składniki (ja wrzucam do malaksera z nożem) i wymieszać aż powstanie kruszonka ( takie sypkie ciasto). Owoce posypać kruszonką, opiec 20-30 min (aż kruszonka się zrumieni) w temp. 200° C.
Podsumowanie
Nazwa dania
Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Pysznie wygląda!
łoo pali się u Was 😀 niesamowite, że jednak tylu z nas upiekło cruble z rabarbaru i truskawek 🙂 u Was dodatkowo jabłko, super! cieszy mnie różnorodność tego 3-ciego czy 4-tego dodatku 🙂 no proszę, z iloma to crumble smakuje tak dobrze 🙂 pozdrawiam ciepło!
Telepatia jakaś 🙂 Właśnie robię crumble z gruszkami spod nalewki. Pozdrawiam!
ale pięknie płonie 😀
Ale ogień 😀 Świetnie to wygląda.
Musiało być pyszne…
Świetny przepis!
Dzięki 🙂
jadłam ze śliwkami przygotowoane prze Mistrza 😉 PYCHOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 😀 zaraz zrobie…ino K. pójdzie spac co bym kuchni nie spalila 😛