Składniki na 4 porcje:
- 500 g boczniaków
- 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
- 1 korzeń pietruszki przekrojony na pół
- kawałek selera
- pieprz
- imbir
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- przyprawa do zup
- 2 liście laurowe
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
Warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować w małej ilości wody, po czym wyjąć seler i pietruchę. Grzyby umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzuć do wywaru warzywnego. Gotować 15 – 20 min., dodać przyprawy do smaku, z maki zrobić zasmażkę (ja dałam pół łyżki smalcu smalcu i ok. 2 łyżek mąki) i wlać do flaczków, całość zagotować. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
"Flaczki" z boczniaków
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
uwielbiam flaki! Jednak gdy próbowałam sojowych jakoś do mnie nie trafiły, może tym sie uda:) – Kobiecemysli.pl
Nigdy nie jadlam takich tradycyjnych flaczkow i przyznam, ze chyba nie mialabym odwagi… Za to taka wersja to inna sprawa!