Składniki dla 4 osób:
Kuczak:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 cebula pokrojona w piórka
- pół łyżeczki kuminu
- sól i pieprz
Z piersi usunąć kosteczki i każdą z nich przeciąć wzdłuż, atak, żeby były cztery sztuki i pokroić w kostkę.
Do szczelnego worka wrzucić kurczaka, czosnek, cebulę i przyprawy i wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę.
Ziemniaki:
- ok. 10 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- pół łyżeczki posiekanego tymianku
Postępujemy tak, jak z kurczakiem – worek, przyprawy i mieszamy.
Naczynia żaroodporne spryskujemy delikatnie oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nie wiem, ile się to piekło, bo sprawdzałam, co jakiś czas, czy ziemniaki są miękkie i czy kurczak jest już dobry, ale myślę, że siedziało to piekarniku jakieś 40 – 50 min. Ale ręki se uciąć za to nie dam. Kurczak można polać sosem koperkowo – jogurtowo – czosnkowym.Smacznego!
Podsumowanie
Nazwa dania
Aromatyczny kurczak i ziemniaki pieczone z miętą i tymiankiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Mm ten dodatek mięty szczególnie mi się podoba:)
Aniu, wiesz że dopiero wczoraj Twój Małżonek powiedział, że prowadzisz swojego bloga? Zaglądałam do Ciebie wcześniej, bodajże przygotowywałam jajka po benedyktyńsku z Twojego przepisu, ale nie skojarzyłam, że Ty to Ty 🙂
co do potrawy to uwielbiam kurczaka, pieczone ziemniaczki i kumin, więc z pewnością byłabym zachwycona takim smakowitym obiadkiem :))
pozdrawiam ciepło całą Waszą rodzinkę
buziaki
Oj tak, chciałabym mieć zapał do gotowania takich pyszności. Może gdy w końcu wyprowadzimy się od teściów…
No wiesz, zapał do gotowania na pewno przyjdzie, a od teściów wyprowadzić się trzeba, nie ma to jak mieszkać na swoim. Pozdrawiam:)
To prawda, na swoim gotuje się dożo łatwiej i przyjemniej 🙂
Świetny przepis!
A dziękuje:)